неделя, 9 ноември 2014 г.

Зехтинът - природен дар за кожата

Днес обръщам специално внимание на зехтина, който има вълшебно действие върху кожата, заради всички съставки, които съдържа.

Зехтин

Зехтинът е растителна мазнина, която се извлича от маслиновите дръвчета и е известна още от времето на египтяните, древните гърци и римляните като anti-age продукт.Също така е бил използван за хидратиране на суха кожа. Една от причините за войната при Сицилия, която води до падението на Картаген от Рим, са били именно маслиновите дръвчета на острова.
За щастие, днес не водим войни за маслинови дръвчета и извличания от тях зехтин. 
Днес много страни отглеждат маслини и произвеждат зехтин. Най-качествения зехтин е италианският, но в повечето магазини се продава испанският. 
Зехтинът е съставка, която влиза в състава на много органични продукти за красота. Той съдържа антиоксиданти, които имат почистващо, хидратиращо и защитно свойство върху кожата. Сред тези антиоксиданти са витамин А и витамин Е, предпазващ кожата от стареене. Фитостеролите и полифенолите са други два антиоксиданта, които неутрализират свободните радикали, които причиняват големи вреди на кожата. Едно от ключовите съединения, което спомага за предотвратяването на вредното въздействие на свободните радикали върху кожата е хидрокситирозолът, който е рядко съединение и се съдържа в големи количества в зехтина. Много от овлажнителите, които се предлагат на пазара запушват порите, но зехтинът от своя страна прониква дълбоко в кожата без да има този страничен ефект. Зехтинът е известен и като ексфолиант, премахващ мъртвите клетки от кожата, благодарение на дълбоко-проникващото си свойство. 
Също така, зехтинът е използван и за премахване на грим. Не съдържа парабени, химикали и алкохол, което го прави по-предпочитан от мицералната вода. Действа много нежно върху кожата, затова горещо го препоръчвам като средство за премахване на грима. 
За тези, които имат мазна кожа - това, че използвате зехтиновото олио, не означава, че кожата ви ще стане по-мазна, напротив, че е подхрани и ще я защити от по-голямо увреждане. 

П.С. : Надявам се този пост ви е бил полезен и се радвам, че отделихте време да го прочетете. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар